newlogo

linux enthusiast // not a blogger // food lover

Every Tuesday

Oct 10, 2017 12:10pm

Every Tuesday

Selasa

everytuesday

What shall it be ?

.

.

.



No More Monday Blues

Oct 9, 2017 04:00pm

No More Monday Blues

Isnin

nomore

Ok Monday, Let's do this !

.

.

.



Sunday Theory

Oct 8, 2017 03:20pm

Sunday

Ahad

sunday-theory

sunday

.

.

.



Google How It All Started

Oct 7, 2017 10:30pm

Google : How We Started And Where We Are Today

GOOGLE : Then and Now

google

Our story: from the garage to the Googleplex

The Google story begins in 1995 at Stanford University. Larry Page was considering Stanford for grad school and Sergey Brin, a student there, was assigned to show him around. By some accounts, they disagreed about nearly everything during that first meeting, but by the following year they struck a partnership. Working from their dorm rooms, they built a search engine that used links to determine the importance of individual pages on the World Wide Web. They called this search engine Backrub.

Soon after, Backrub was renamed Google (phew). The name was a play on the mathematical expression for the number 1 followed by 100 zeros and aptly reflected Larry and Sergey's mission "to organize the world's information and make it universally accessible and useful."

Over the next few years, Google caught the attention of not only the academic community, but Silicon Valley investors as well. In August 1998, Sun co-founder Andy Bechtolsheim wrote Larry and Sergey a check for $100,000, and Google Inc. was officially born. With this investment, the newly incorporated team made the upgrade from the dorms to their first office: a garage in suburban Menlo Park, California, owned by Susan Wojcicki (employee #16 and now CEO of YouTube). Clunky desktop computers, a ping pong table, and bright blue carpet set the scene for those early days and late nights. (The tradition of keeping things colorful continues to this day.)

Even in the beginning, things were unconventional: from Google's initial server (made of Lego) to the first "Doodle" in 1998: a stick figure in the logo announcing to site visitors that the entire staff was playing hooky at the Burning Man Festival. "Don't be evil" and "The ten things we know to be true" captured the spirit of our intentionally unconventional methods. In the years that followed, the company expanded rapidly -- hiring engineers, building a sales team, and introducing the first company dog, Yoshka. Google outgrew the garage and eventually moved to its current headquarters (a.k.a."The Googleplex") in Mountain View, California. The spirit of doing things differently made the move. So did Yoshka.

The relentless search for better answers continues to be at the core of everything we do. Today, with more than 60,000 employees in 50 different countries, Google makes hundreds of products used by billions of people across the globe, from YouTube and Android to Smartbox and, of course, Google Search. Although we've ditched the Lego servers and added just a few more company dogs, our passion for building technology for everyone has stayed with us -- from the dorm room, to the garage, and to this very day.

This article is taken from here.

.

.

.



Saturday Yeay

Oct 7, 2017 04:30pm

Saturday Yeay

Sabtu

saturday

Hello weekenders !!


04:35pm

Yes, I have been quite silence this few weeks. Nothing much to say; or write.

.

.

.



Its Friday

Oct 6, 2017

It's Friday

Jumaat

friday

Well, hello there...

.

.

.



Thursday Once More

Oct 5, 2017 11:05am

Thursday

Khamis

thursday

Thursday already ??! And I just skipped Wednesday ??

.

.

.



Good Morning Tuesday

Oct 3, 2017 08:15am

Good Morning Tuesday

Selasa

tuesday

.

.

.



Monday

Oct 2, 2017 07:25am

Yet another Monday

Isnin

isnin

.

.

.



Sunday

Oct 1, 2017 08:00am

Sunday

Ahad

ahad

Sunday

a nice warm cup of tea.. ahhh... I wouldn't ask for more..

.

.

.



Saturday

Sept 30, 2017 07:45am

Sleepy Saturday

Sabtu

saturday

Here it comes. I wish I could sleep all day. Not !! I have a lotta work to do !! sigh

See you, Saturday.....

.

.

.

Currently I'm working on this .



Jurnal Mistik

Sept 29, 2017 04:00pm

JURNAL MISTIK

JURNAL MISTIK

JurnalMistik

Sebuah repositori kisah seram hasil tulisan aku atau dari sumber lain. Perkongsian tidak hanya untuk khusus untuk cerita tetapi untuk apa sahaja yang angker, seram, horror dan mistik.

.

.

.

JURNAL MISTK



Friday

Sept 29, 2017 02:45pm

Fabulous Friday

Jumaat

friday Ilustrasi sekadar hiasan

Hello weekend

.

.

.



Thursday

Sept 28, 2017 10:50am

Thursday

Khamis

thursday

.

.

.



Wednesday

Sept 27, 2017 10:45am

Wednesday Wonder

Rabu

rabu


06:15pm

Wordless Wednesday

red-nail

.

.

.



Tuesday

Sept 26, 2017 08:45am

Tuesday

Selasa

tuesday

Good morning !

what should it be ?


11:05am

#cintalokasi - Promosi Drama Bodoh Bermula!

SEKARANG trend memperbodohkan peminat memasuki era baru melalui strategi promosi #CintaLokasi.

Apabila drama bersiri hampir memulakan siaran di TV, ia akan bermula dengan gosip cinta antara hero dan heroin. Bukan gosip cinta dalam drama, tetapi cinta lokasi.

Macam-macam kisah diwarwarkan, dengan foto atau video turut ditularkan di media sosial terutama IG. Strategi ini berlarutan sudah lama. Wajah-wajah artis hipokrit, termasuk pengarah dan penerbit sudah dicam peminat. Stesen turut terbabit dalam konspirasi murah gambaran tahap IQ yang rendah.

directorbangang dan pelakonkayu "foto sekadar hiasan"

Selain foto dan video, paling gila ialah barua yang diupah melancarkan berbagai hashtag cinta. Gandingan nama hero dan heroin akan diviralkan. Baruah juga akan memulakan strategi memuatnaik komen-komen untuk meriuhkan keadaan.

Paling bangang, artis yang hipokrit ini turut melaburkan komitmen melalui kaedah penipuan ini dengan memperbodohkan diri. Konon sedang bercinta di lokasi.

Paling tak boleh blah ialah, sebaik drama selesai, kedua-dua hero dan heroin akan menidakkan segala komitmen cinta lokasi. Ada yang mengumumkan sudah putus. Ada pula yang tiba-tiba mengatakan masih solo.

CintaLokasi adalah budaya paling haprak dan mencipta steategi promosi cap bangkai ayam dalam sejarah industri drama. Ia bermula, apabila industri sudah tidak mampu mencipta jalan cerita yang menarik. Tekanan bangkrap idea membuatkan gejala memperbodohkan peminat dengan strategi #CintaLokasi berleluasa.

Sebenarnya, banyak perkara yang bukan bangang boleh dipromosikan. Tema drama, konflik sosial yang diangkat dalam drama, kesan perwatakan terhadap artis, kaedah pembikinan dan cabaran di set boleh menjadi bahan promosi. Tetapi penerbit, pengarah dan stesen percaya – penonton tidak berminat dengan semua ini.

Ketiadaan tarikan promosi untuk mencanangkan jalan cerita yang bagus menyebabkan penerbit, pengarah dan stesen terpaksa menggunakan tahap publisiti paling tiada IQ dengan mewarwarkan kisah #CintaLokasi.

Orang bodoh buat drama – pasti bodohlah juga cara promosinya! dan kayu akan tetap kayu selamanya !!

.

.

.



Stesen Bas Pekeliling

Sept 26, 2017 05:00pm

Terminal Bas & Teksi Pekeliling

Terminal Bas & Teksi Pekeliling

pekeliling

Kewujudannya masih lagi relevan bagi warga kota Kuala Lumpur untuk urusan harian. Menyediakan perkhidmatan bas henti-henti dalam bandar dan juga ke destinasi sebelah timur, khususnya Negeri Pahang Barat; Bentong, Raub, Kuala Lipis, termasuklah Temerloh dan Kuantan.

Perkhidmatan teksi dalam bandar dan antara bandar juga ada. Begitu juga bas henti-henti dan inter-city.

Terminal Bersepadu Selatan

tbs

TBS telah mengambil alih keseluruhan operasi perkhidmatan bas ekspres inter-city di Kuala Lumpur. Terminal yang moden, selesa dan one-stop-center untuk bas kesemua destinasi di semenanjung.

Cukuplah info aku ini.. yang lain GOOGLE la sendiri ! Tu pon kebetulan aku kat sini !

hahaha !

.

.

.



Its Monday

Sept 25, 2017 08:15am

Here comes Monday

Isnin

monday

ISNIN

Hari untuk aku bermalas-malasan. Tapi rutin tetap macam biasa. Aing tak gi sekolah; batuk beriya, tambah la semputnya. Jijey; takyah cakapla... sah-sah malas pegi sekolah.

Pagi ni.. aku nak ke HKL.. Mak dari Lipis ada appointment. Result mammogram keluar. Harap takder apala.. in sha Allah.

Untuk yang lain... Selamat bekerja.. jangan malas-malas !!

hahaha !!

.

.

.



Robber In The City

Sept 24, 2017 02:15pm

APA DAH JADI DENGAN MALAYSIA

Sekadar Renungan

DI Malaysia, jika bijak - penipu boleh hidup mewah dan bermaharajalela sesuka hati. Cuma, mereka perlu licik dan mempersendakan undang-undang.

Penipu boleh seret menteri ke majlisnya, penipu boleh membeli iklan komersil di TV, radio dan akhbar untuk menjual produknya penipuannya.

Lebih hebat, penipu jenis ini, boleh buat muka selamba lembu (macam lembu atas jalan yang duduk berbaring dan tidak mempedulikan kereta yang terkandas) sekalipun setelah 'ribuan' kali menipu dengan cara yang sama.

Ada masa undang-undang malas bekerja. Jadi penipu jenis ini dikecualikan daripada sebarang tindakan.

perampok

Senario 1

Beratus kereta milik orang awam yang ditipu melalui perjanjian sewa beli oleh sekumpulan orang yang kemudiaannya secara jahat telah menggunakan ugutan dan kekerasan terhadap pemiliknya - dianggap bukan kes jenayah.

Sinopisnya simple: Kunci kereta pemilik diserah secara rela kepada penyewa, jadi tiada unsur jenayah. Gengster yang mengendalikan pernigaan ini menipu ratusan orang dengan cara ini - kerana pihak berkuasa mengesahkan: Perbuatan mereka tidak bercanggah dengan undang-undang.

Jadi pihak berkuasa tidak boleh bertindak.

perampok2

Senario 2

Baru-baru ini, sekumpulan pembeli mengadu pasal ditipu syarikat pemaju perumahan. Malah, ada yang sudah empat tahun membuat bayaran, namun masih belum dapat rumah. Malah, tapak pembinaan pun belum ada.

Syarikat ini dan semua individu yang dilaporkan terbabit dengan penipuan dalam kes ini, kekal hidup bebas. Selama empat tahun, setelah laporan penipuan dibuat kepada pihak berkuasa, selama itulah juga penipu ini secara bebas mengutip wang melalui perniagaan yang sah ada kecenderungan menipu.

Pihak berkuasa kekal istiqamah: Tiada kes jenayah. Ini kes antara mangsa dengan pemaju!

Penipu jenis ini terus muncul di kaca TV, siaran radio dan iklan cetak mempromosi projek perumahan yang secara teknikal, kita tahu sedang melalukan penipuan. Orang awam yang terdesak mencari rumah, akan terus ditipu! Ditipu! Dan Ditipu.

Pergilah sesiapa pun buat laporan kepada pihak berkuasa: Jawapannya tiada kes! Anda serah wang secara sukarela. Jadi, ini bukan jenayah!

Kelemahan undang-undang dan sikap pihak berkuasa yang tiada budaya membela rakyat yang tertipu menjadikan sistem penguatkuasaan hak-hak awam di negara ini terasa jengkel.

Penjenayah boleh terus hidup mewah dengan menyewa hotel, clubbing, tukar betina siang malam, 24 jam kali tujuh hari bermain mesin kuda dan kekal terus mengutip wang awam melalui perniagaan yang sah-sah menipu masyarakat.

Mewah pula penipu bukan kepalang. Kereta Merz Brabus, hidup 365 hari setahun menyewa hotel lima bintang, clubbing setiap malam dan bela betina sana sini. Jangan risau, sebab anda kebal undang-undang, anda berhak menipu sesiapa saja.

Di negara ini, penjenayah masih punya ruang melakukan kejahatan secara terbuka. Selagi pihak berkuasa tidak berjiwa besar untuk memeranginya!

Cuma dalam kes-kes begini, ia bukan kita berfikir: Apa dah jadi dengan Malaysia?

.

.

.



Memory Notes 2

Sept 23, 2017 06:20pm

Memory Notes 2

Kenangan Lagi

Harini takder apa pon nak kongsi, cuma beberapa gambar yang aku jumpa dalam GOOGLE tadi...

Mode pengangkutan awam

bas-srijaya "Bas Sri Jaya"

Inilah mode pengangkutan awam sebahagian besar penduduk Kuala Lumpur sekitar tahun 80an - 90an. Bas henti-henti yang dioperasikan oleh syarikat bas SriJaya Sdn Bhd ini mendominasi perkhidmatan bas di Kuala Lumpur selain dari Bas Mini. Bas yang tidak berhawa dingin dan menggunakan Konduktor Bas untuk sistem jualan tiket. Tiket yang amat murah !

tiket bas "Tiket Bas Sri Jaya"

Tiket memang murah pada zaman tuh... 60¢ dari Sentul ke Kotaraya. Untuk ke tempat kerja aku di Bukit Bintang, aku kena turun di Kotaraya dan naik bas yang lain pulak untuk route ke Bintang Bintang; samada Bas Mini atau Bas Metro. Selalunya, Bas Minilah jadi pilihan aku.

basmini "Bas Mini" Bas-Mini "Illustrasi Bas Mini"

Bas Mini memang menjadi pilihan. Selain dari jumlahnya yang banyak dan pemandu-pemandunya yang agak kerek dan samseng, saiznye yang kecil dan kompak itu menjadi kelebihan untuk mencelah-celah kereta walaupun di dalam keadaan jalan yang sesak. Semata-mata untuk kejar penumpang dan trip. Penumpang takyah cakaplaa.. masuk selagi boleh masuk...melimpah sampai ke tangga bas. Orang tak kesah pon... janji sampai ke destinasi. Cara pemanduan yang agak "samseng" di jalan raya telah mendapat pelbagai reaksi negatif dari pengguna dan campurtangan dari kerajaan telah memutuskan untuk memberhentikan operasi Bas-bas Mini ini.

keputusan yang pada aku cukup merugikan... Ada bantahan...tapi keputusan muktamad.

Bas Intrakota

BasIntrakota "Bas Intrakota"

Zaman berubah, semakin moden, peningkatan kos memaksa syarikat bas SriJaya di ambil alih oleh syarikat Bas Intrakota Sdn Bhd. Bas yang lebih moden, lebih selesa dan berhawa dingin diguna untuk menggantikan bas-bas Sri Jaya yang lama. Dan, of course laaa... harga tiket naik !! Awalnya 90¢ dan naik sehingga $1.20 dan seterusnya naik.. dan naik lagi.. Monopoli Bas Intrakota tak bertahan lama, kerana selepas itu banyak syarikat-syarikat operator bas muncul di Kuala Lumpur. Sekarang ?

aku dah lama tak naik bas.. tapi RapidKL dah takeover sebahagian besar perkhidmatan bas di KL.. tak lupa juga LRT dan yang terbaru. MRT... pon aku belom naik lagi

#downthememorylane

.

.

.



Sick

Sept 23, 2017 01:00am

Sick

Sick

sick Sick

...

.

.

.



Wordless Wednesday

Sept 20, 2017 06:00pm

Wordless Wednesday

Wordless Wednesday

rain

.

.

.



Video Suara Seram

Sept 19, 2017 04:45pm

(VIDEO) Pelajar Muatnaik Rakam Suara Seram Menangis Dan Ketukan Pintu Di Rumah Sewa

Jika sebelum ini pelajar ini kongsi rakaman suara makhluk halus yang mengganggu rumah sewanya menangis, tapi kali ini pelajar ini sempat merakam makhluk halus tersebut mengetuk pintu rumahnya.

korang rasa ?

Sumber

.

.

.



Welcome to the 80s and 90s style of web

Sept 19, 2017 08:15am

Welcome to the 80s and 90s style of web

Yeah ! This is the 90s style of web. No frigging fancy CSSes, phps, js, etc ; just simple plain old HTML..

These superb people are the reason I'm here..especially ~philips ; your BAKE rocks !!

Go ahead, try BAKING some goodies !


And to those who think I'm sucks ;

fuck-you

fuck you !!



Selamat Pagi

Sept 19, 2017 07:35am

Selamat pagi

Logo

logo yang aku buat tak sampai 5minit.. aku tau macam hampeh.. hahaha


Assalamualaikum.. Ya, blog aku yang tak seberapa.. lama dah aku tak blogging.. Mesti ade yang pelik.. kenapa blog sedangkan berlambak lagi medium-medium media sosial yang popular dan ramai penggunanya dan juga pemujanya.. Terlalu ramai yang taksub dengan media sosial ni.. Tapi aku pilih blog.. ada sebab kenapa aku pilih blog..

media-sosial

Blog ni adalah personal...bukan untuk dikongsi kepada umum.. Biarlah orang nak kata aku syok sendiri, aku tak kisah.. Apa yang aku coret kat sini hanyalah minat semata-mata.. Bukan diari tapi lebih kepada catatan peribadi di akhir-akhir sisa hidup aku.. at least aku nak tinggalkan sesuatu untuk orang kenang...

Nahhhh... aku memang tak reti nak menulis..

Wasalam .

Chow



Selamat Malam

Sept 18, 2017 09:50pm

Selamat Malam

Selamat malam

Day-changing

nite all



Seriously

Sept 18, 2017 12:15pm

Seriously ??

Serious ke ni ?

mesti

and.. I was like.....

seriously

..shrug..



Lapar

Sept 18, 2017 08:30am

Lapar

lapar

masa untuk makan !!



Cybertheft

Sept 18, 2017 08:00am

Cybertheft

What is Cybertheft ?

cyberthief

Stealing of financial and/or personal information through the use of computers for making its fraudulent or other illegal use.

Kecurian informasi peribadi dan data kewangan melalui aktiviti penggodaman komputer atau computer hackings untuk tujuan mengaut keuntungan atau sekadar memenuhi dahaga sifat ingin tahu semata.

Lindungi data peribadi di alam maya ini sebaik mungkin.

Sila GOOGLE untuk info selebihnya.

aku pon GOOGLE jugak, hahaha!



Redundant

Sept 18, 2017 07:30am

Redundancy Of Life

How do you cope with the redundancy of life?

In other words, how do you get through the day with all the repetitive crap you have to do? This may sound a bit cliche, but life is only repetitive if you let it be. Whenever I get in a rut I tend to do something spontaneous or life changing.

Work to live; do not live to work

I feel like I should clarify the above statement. I don't mean that you shouldn't care about work, or not be passionate in your career, you absolutely should care and be passionate about it, but don't let it define your entire being. Yeah you're gonna be working more than half of your life because, let's face it, you need the income to maintain your living. Don't wake up every morning feeling that work is the endgame. Know that you're working towards a goal in life -- whatever that may be -- and that life is your reward.

SOLAT; don't miss it

Get new hobbies, even if you aren't 100% interested. Meet new people and hang out with them. Learn about different cultures. Yeah you might have to do some repetitive things during work/school but it doesn't have to be that way once you're off the clock! Go places, see things, become comfortable with being uncomfortable. There is so much to do in this life if you just reach out!

Redundant

ouchhh

Enjoy moments even when you're just working. Find little pockets of time throughout the day to just be a human being.

Anyways TL;DR: we're not tools of the government or anyone else.

robot

Enjoy our life



Monday Blues

Sept 18, 2017 07:10am

It's Monday

Monday-Blues

anyone ?



Line Lembab

Sept 18, 2017 00:45pm

Internet Malam Ni

Line internet malam ni !

@#&!×@#$

Uarghhh

uarrgghhh !!!



GIG

Sept 17, 2017 06:45pm

Gig

Antara gig-gig yang aku pernah pegi..

Piccadilly's

Gig yang ni aku pegi dengan Aril, Emy, Awang... naik bas Sri Jaya kat Puduraya... layan abis...

amik masa 2-3 hari jugakla bingit dalam telinga ni nak hilang.. hahahaha !!

s&m-gig

Gig yang ni pulak aku pegi ngan Aril... Dino - budak Chili's pon ade jugak.. aku rasa gig ni yang aku feel abis.. lagi-lagi ade Psycho Sonique , Basic Rights - band so called Green Day Malaysia... dan of course la.. Carburetor Dung ... first time aku dengar lagu You're Sure (Rumble Militia).. dorang perform memang top haritu.. dengan lagu wajib Boo Hoo Clapping Song ...

argghh... memang nostalgik betul..

Ade lagi gig-gig yang aku pegi... macam kat KL Life Centre.. aku try carik flyers..

Kredit flyers untuk Joe Kidd of Carburetor Dung - the Old Bastard !

#sigasaga#



Nota Kaki

Sept 17, 2017 05:45pm

Nota Kaki

Kalau di ikutkan, kebanyakan gambar-gambar dalam posting aku semuanya adalah hasil carian GOOGLE.. Maklumlah..zaman aku dulu..bukannya zaman handphone canggih, apatah lagi lambakan smartphone macam sekarang ni... Jadi.. aku taktau cara lain untuk visualized memori-memori aku..selain dari tulisan/catatan dan juga gambar dari hasil carian GOOGLE , of course..

90an bukannya zaman IT dan gajet.. handphone pon belom ade..kalau ade pon.. jenis yang tak mampu la nak beli dan guna... lagi satu... akan nampak pelik sangatlaaa..kalau nampak orang kelek kamera dan selfie kat mana-mana pada zaman tu.. jadi tak heranlah..kebanyakan peristiwa/sejarah/kejadian hanya bole di rakam dalam ingatan tanpa dapat divisualized...

merugikan, bukan?

Aku cuba repokan semua, insya Allah



Memory Notes 1

Sept 17, 2017 04:55pm

Catatan Memori

Antara kenangan aku sepanjang bekerja di Chili's...

McD BukitBintang

yeap... di kaki lima McD / Giordano ni lah.. aku dan Sham pernah tidor..

hahaha.. it all happened when.. the staffs' van that were supposed to pick us just somehow didn't show up.. first trip van untuk malam tu dah penuh.. so.. we all request untuk second trip... tapi ade lahabau mana kata takyah sebab kitaorang pegi Hard Rock Cafe!.. palotak diaorg.. so aku dengan Sham tunggu tapi memang takder.. until kitaorang ronda-ronda Bukit Bintang.. and somehow ended up..tidor kat kaki lima McD ! sedar-sedar dah pukul 6 lebih.. bas dah start.. dan nampak orang dah ramai.. dan ade yang dah melangkah kitaorang!! damn it!! Aku kejut Sham.. cepat-cepat bangun and acted like nothing happened dan terus naik bas balik !! hahaha

The best part was, when we asked the van driver, who the hell said we were going to Hard Rock.. he just said .. Don't Know !!.. ada banyak budak cakap itu macam!!

hahaha.. memang barua!!

Sampai sekarang taktau saper cakap!!

#downthememorylane



This Is Where It All Started

Sept 17, 2017 04:20pm

This Is Where It All Started

Chili's Grill & Bar

Chili's

Yeah, di sinilah bermulanya segala-galanya... daripada karier sehinggalah jodoh aku.. American Chili's Grill & Bar, Shahzan Prudential Tower, Jalan Sultan Ismail Banyak memori kat sini.. just like I said.. this is where it all started. Terima kasih Allah...

Like No Place Else

#hotfoodcomingthrough



Blank 2

Sept 17, 2017 04:04pm

Blank abih otak aku

Idea

sorry.. langsung takder post for the last few days.. i had a brain-locked or somewhat.. perasaan bercampur-baur.. a lot has happened this week..

need ideas here



The Ramones

Sept 12, 2017 09:45am

The Ramones

The Ramones

Band yang telah mengubah 100% genre muzik aku. Tetap legend sampai bila-bila.

Punk is an attitude

Hey ! Ho ! Let's go !



Selamat pagi

Sept 12, 2017 09:00am

Selamat pagi

Selamat pagi

...



Sungei Wang Plaza

Sept 11, 2017 03:05pm

Sungei Wang Plaza

Sungei Wang Plaza

Di sinilah aku menghabiskan sebahagian dari masa-masa remaja aku. Ya, Sungei Wang Plaza... BB Plaza.. Lot 10 ..memang menjadi port lepak aku dengan member yang lain. Pada masa tu, mana ade lagi Pavilion... KL Plaza time tu pon.. hidup segan-segan jer..

hahaha

Kedai Game

Yeah ! Inilah tujuan utama aku ke Sg Wang, MAIN GAME 20¢ !!

hahahahaha!!

Mana nak carik zaman nih.. arked video game dengan setiap game cuma berharga 20¢ ?? Yang ada sekarang pon..semestinya menggunakan token yang berharga 50¢ atau $1 untuk satu token..dan harga satu video game pon paling murah ialah $1 !! - pfftt

Seringkali jugak.. aku membawa putera-putera aku "melawat" (menghabiskan $$ ) - huhuhu - ke arked video game ni. Tapi, tak dapat aku nafikan feeling bermain game.. dah tidak seperti zaman dulu...

Zaman dah banyak berubah



Fiksyen Shasha

Sept 11, 2017 01:20pm

Fiksyen Shasha

Fiksyen Shasha

Update dari Fiksyen Shasha

Lagu Puaka

Pernah tak dengar lagu, menanti kekasih. Kalau tak pernah dengar lagu tu, sila search dalam youtube. Lagu tu dikatakan rakaman dari Alda (penyanyi Indonesia). Katanya penyanyi tu kena bunuh di salah sebuah hotel.... teruskan membaca

Sumber



Arkib Angker Negara

Sept 11, 2017 09:15am

Arkib Angker Negara

Arkib Angker Negara

Update dari Arkib Angker Negara

Tinggal Seorang

Kisah ini bermula dalam lapan ke sembilan tahun yang lepas. Keluarga aku bercadang untuk bertandang ke rumah saudara di Ipoh. Namun atas sebab perancangan peribadi, maka tinggallah aku seorang diri di rumah. Kawasan perkampungan rumah aku ini adalah bekas tapak lombong bijih timah berpuluh-puluh tahun yang lalu, sebelum aku lahir lagi. Bermacam-macam versi kisah seram yang telah menjadi suapan kami dari kecil sehingga ke dewasa. Baik yang muda, yang tua juga mengalami pelbagai kisah misteri di sini. Bukan seorang dua menjadi saksi, malah ramai penduduk disini sudah alami sendiri. Oleh itu, sebaik sahaja matahari terbenam suasana area perkampungan aku ini akan 'mati' sunyi tiada siapa berani keluar malam. Rumah aku? .....teruskan membaca

Sumber



MOTD

Sept 10, 2017 05:40pm

Mode Of The Day

Bosan

Bosan

...semua di atas..

...



LOL

Sept 10, 2017 05:25pm

LOL

LOL

Hahahaha ! Hawau betul kau Aril !

..tapi skill photoshop edit ko kena asah lagi tu...

#kipidap



Hutang

Sept 10, 2017 05:00pm

Hutang

Hutang

Hmm..

bila nak setel ?



Fiksyen Shasha

Sept 9, 2017 10:30pm

Fiksyen Shasha

Fiksyen Shasha

FIKSYENSHASHA adalah satu blog koleksi kisah-kisah seram, mistik dan angker yang di hantar oleh pembaca. Kisah-kisah yang sentiasa dikemaskini oleh admin. Sesuai untuk peminat-peminat kisah angker.

Satu kisah dari pembaca Fiksyen Shasha - Hostel Tahfiz

Klik sini ... Hostel Tahfiz

Sumber



Blank

Sept 9, 2017 09:35pm

Takder idea

No idea

Hari ni aku takder idea nak post apa. Blank abih otak aku.

hahaha

Takde idea satu hal, bosan pon ade jugak... Nak layan bola pon takder berahi..

huhuhu

Hari ni.. cuti umum Hari Keputeraan Agong, Sultan Muhammad V. Daulat Tuanku.

Baring-baring jap.. nanti nak bangun.. esok meniaga macam biasa !!



Arkib Angker Negara

Sept 9, 2017 09:45pm

Arkib Angker Negara

Arkib Angker Negara

Baru lepas baca satu cerita seram dari arkib angker .. Seram...

Klik sini.. Tangki air KMJ

Kemaskini dari arkib angker

Kisah yang best ..

Klik sini .. Bercakap Dengan Sesuatu

Sumber



Bom Hidrogen

Sept 8, 2017 05:20pm

Infografik - Bom Hidrogen

Bom Hidrogen

Sumber



Mi Laksa Nyonya

Sept 8, 2017 05:00pm

Mi Laksa Nyonya

Mi Laksa Nyonya

Mi laksa Nyonya

Nyonya laksa makanan berkuah seperti mi yang popular di negara ini dan Singapura. Ia dikatakan berasal dari orang Cina (peranakan) yang berhijrah ke Tanah Melayu.

Perkataan laksa mungkin berasal daripada bahasa Sanskrit iaitu laksha yang bererti banyak, merujuk kepada banyaknya kandungan dan rempah digunakan seperti rempah ratus.

Nyonya laksa ini terkenal dengan rasanya yang lemak masam, tidak menggunakan ikan berbanding laksa biasa dan hanya menggunakan air rebusan ayam direneh bersama daun kesum dan bunga kantan.

Campuran mi kuning atau bihun dan sedikit sayuran seperti sawi, kacang panjang, terung dan sedikit taufu kering. Ia juga enak dimakan bersama sambal tumis untuk dijadikan sebagai penambah rasa pedas laksa itu.

Resepi

Bahan-bahan:

5 biji bawang merah (dikisar)

1 biji bawang putih (dikisar)

1/2 inci halia (dikisar)

1 sudu udang kering (dikisar)

1/2 inci kunyit hidup (dikisar)

1 bunga kantan

10 helai daun kesum

Sedikit air asam jawa

200 gram (g) santan

100 g susu cair

500 g air rebusan ayam

Bahan mi:

200 g mi kuning

20 g kacang panjang

10 g sawi dan terung

10 g taugeh (dicelur)

10 g taufu kering bulat

1 biji telur rebus

Sedikit hirisan ayam

Cara penyediaan

  1. Tumiskan bahan-bahan yang dikisar hingga naik bau.

  2. Kemudian masukkan air rebusan ayam, daun kesum, bunga kantan dan tunggu hingga mendidih.

  3. Selepas itu masukkan air asam, santan, susu cair dan laraskan rasa secukupnya.

  4. Tunggu hingga mendidih sebentar. Selepas itu masukkan semua sayuran hingga empuk sebentar.

  5. Akhir sekali masukkan tauhu kering dan hirisan ayam.

  6. Hidangkan bersama taugeh, telur dan limau kasturi.

Sumber



Arkib Angker Negara

Sept 8, 2017 04:15pm

Arkib Angker Negara

Arkib Angker Negara

Pusat pengumpulan rekod berkenaan kisah-kisah mistik, seram, dan angker yang di alami oleh orang awam.

PANGGILAN

Kringgg! Kringgg! Kringg!

Aku tersentak mendengar deringan telefon, seraya menoleh ke arah bunyi deringan itu. Tak nampak kelibat sesiapa. Bunyi telefon itu terus berdering mencemar sunyi malam. Aku jengah lagi. Lampu di pondok perhentian bas ini suram, hanya bisa menerangi sekitar hentian ini sahaja. Namun bunyi deringan itu seakan dekat. Sepatutnya aku boleh nampak tuan punya telefon tu.

Kringgg! Kringgg! Kringgg!

Aku bangun daripada bangku pondok hentian bas, dan meninjau. Dengan langkah kecil aku menghampiri punca deringan itu. Telefon bimbit ku genggam erat. Entah apa sebabnya, tapi menggenggam telefon bimbit tu terasa seperti reaksi yang agak rasional dalam situasi ini.

Kringgg! Kringgg! Kringgg!

Deringan itu masih mencemar suasana. Semakin aku mara, semakin kuat bunyinya. Aku hela nafas panjang dan nekad menuju ke arah deringan itu. Bila ia sudah dekat, baru aku perasan ada pondok telefon di sisi pondok hentian bas ini. Tak terfikir pula aku tentang pondok telefon. Iya lah, zaman sekarang semua orang ada telefon bimbit, pondok telefon semakin langka. Semakin pupus.

Kringgg! Kringgg! Kringgg!

Aku capai gagang telefon dan meletakkannya di telinga. Nada dail yang ku dengar di talian. Mungkin pemanggil tadi sudah menamatkan panggilannya. Aku mengangkat bahu lalu meletakkan gagang itu kembali ke tempatnya. Siapa pula yang menelefon pondok telefon malam-malam buta seperti ni?

Kringgg! Kringgg! Kringgg!

Telefon itu berdering semula sebaik sahaja aku letakkan gagangnya. Tak guna punya telefon, tersentak aku dibuatnya. Dua kali ia hampir buat jantungku berhenti. Dalam keadaan separa marah, aku mengangkat gagang dan menyuakannya ke telinga.

"Akhirnya ada orang angkat. Dah banyak kali saya cuba hubungi!" ujar suara di hujung talian sebelum sempat saya menyebut hello. Kedengaran seperti seorang gadis muda. Suaranya seakan-akan berbisik.

"Ya. Ada apa saya boleh bantu?" kataku separa keliru. Telefon bimbit aku sisip ke dalam poket seluar.

"Ada sesiapa tak, selain awak, di sana?" soal pemanggil itu.

Aku berkira-kira ingin menjawab soalan itu. Aku bimbang jika ini perangkap samun. Pondok bas ini berada di tempat yang agak terpencil. Jika tidak kerana motosikal aku meragam di sini, tak mungkin aku akan berhenti di tempat yang sesunyi dan segelap ini.

"Ada! Ada beberapa orang" tipuku.

"Ada? Awak jangan tipu!" tegas gadis itu.

"Betul! Saya dengan seorang kawan. Awak ni siapa?" aku meneruskan pembohongan aku. Hati aku semakin tak tenang. Bulu roma di lenganku mula meremang. Aku menoleh kiri dan kanan. Nafasku mulai deras.

"Tuuuuuttt..."

Talian terputus. Mata aku meliar ke sekeliling. Pandanganku hanya terhad pada radius 10 kaki, kerana sejauh itu sahaja lampu di pondok hentian bas ini mampu menyinar. Mataku meliar kiri dan ke kanan. Melihat kalau-kalau ada penyamun mendekati.

"Mana pula Joe ni?" getus hatiku. Dia kata 15 minit. Ini dah hampir satu jam masih belum muncul-muncul. Lebih baik aku telefon dia sekali lagi. Aku cuba keluarkan telefon bimbit aku, namun seluar super skinny jeans aku menyebabkan ia suatu perkara yang sukar dilakukan ketika ini.

Kringgg! Kringgg! Kringgg!

Telefon di pondok telefon itu berbunyi lagi sebaik sahaja aku berjaya keluarkan telefon bimbit aku dari kocek. Aku swipe skrin aku untuk unlock skrin. Incorrect pattern. Aduh! Dalam keadaan cemas, tangan aku terketar-ketar dan jari aku mulai sejuk kerana pembuluh darah periferi aku mengecut. Ini menyebabkan penderia sesentuh pada skrin telefon bimbit tak dapat kesan jari aku dengan cekap.

Kringgg! Kringgg! Kringgg!

Kekalutan menyebabkan tangan aku berpeluh dan cemerkap, lantas telefon bimbit aku pun terlepas dari genggaman. Aku menutup telinga dan mata ketika ia terhempas ke lantai. Tak sanggup aku melihat. Sedetik kemudian, aku buka mata dan segera kutip telefon bimbit aku dari lantai, dan membelek skrinnya! Sial! Skrin pecah! Berang aku dibuatnya.

Kringgg! Kringgg! Kringgg!

"Kau nak apa lagi ha, betina!" ujar ku sebaik sahaja mengangkat telefon di pondok telefon itu. Marah sudah mengenepikan rasa cuak.

"Saya telefon dari rumah bertentangan dengan hentian bas di mana awak berada tu." kata gadis di hujung talian. Sejurus selepas itu kelihatan cahaya malap muncul di celah kepekatan malam. Mungkin 20 meter dihadapan.

"Nampak tak lampu rumah saya yang saya baru buka?" kata gadis itu lagi.

"Nampak! So?" balasku.

"Saya cuma nak kepastian. Betul ke ada orang lain dengan awak? Saya tak yakin gadis yang berambut panjang yang duduk di atas bumbung hentian bas itu kawan awak." jelasnya.

Kehangatan mula meninggalkan tubuh aku. Gagang telefon dilempar dan aku berlari meninggalkan tempat kejadian seperti tak cukup tanah. Suara hilaian yang nyaring memecah kesunyian malam. Aku teruskan berlari menyusuri jalan raya dan sebaik sahaja aku nampak lampu kereta menghampiri aku, aku pergi ke tengah jalan untuk menahan kenderaan tersebut.

HOOOONNN!!!!!

Kenderaan berkenaan sempat berhenti di hadapanku. Aku segera berlari ke sisi kereta itu, dan mengetuk tingkap pemandu dengan buku jari bertalu-talu.

"Hoi! Kau gila ke Kamarul! Nasib baik aku tak terlanggar kau! Kenapa kau ni? Nak mati ke? " tempik pemandu itu pada aku sebaik sahaja tingkap keretanya diturunkan. Rupanya kenderaan yang aku tahan itu adalah kereta Joe.

"Buka pintu Joe! Kita berambus dari sini!" ujarku termengah-mengah.

Sejurus aku masuk dalam perut kereta dan melabuhkan punggung di tempat duduk sebelah pemandu, aku mula menceritakan perkara yang jadi. Tersasul-sasul aku bercerita. Joe mendengar sambil memandu.

"Perempuan yang call kau tu tak cuak pula?" soal suara dari tempat duduk belakang.

Aku terkejut sehingga terlompat dari tempat duduk. Bagai nak luruh jantung aku terdengar suara itu. Muka Joe berkerut melihat aku.

"Kau dah kenapa?" soalnya disusuli dekah ketawa di tempat duduk belakang

"Cis, kau Faizul! Aku tak perasan kau ada kat belakang. Aku ingat hantu tadi" kataku sambil mengurut dada.

"Aku lambat sebab ambil si Faizul ni dulu lah!" kata Joe.

"Ni siapa pula?" soalku sambil menoleh ke belakang dan menghulurkan jabat tangan pada gadis di sebelah Faizul.

Faizul pandang aku. Joe pandang aku. Aku pandang muka gadis yang menyeringai itu. Selepas itu kereta yang kami naiki terbabas kerana Joe terlanggar motosikal aku yang aku letakkan di hadapan hentian bas tadi.

Sedar-sedar ambulans dah tiba. Joe dan Faizul masih tak sedarkan diri ketika Pembantu Pegawai Perubatan bertandang pada mereka. Entah siapa yang call ambulans. Mungkin gadis di rumah hadapan hentian bas itu juga, kerana sekitar kawasan itu, tiada rumah lain.

Kami cedera ringan, dan dibenarkan pulang keesokan harinya.

Dalam perjalanan pulang dari hospital, kami suruh bapa Joe singgah di hentian bas semalam. Niat hendak bertandang ke rumah gadis yang bantu kami. Hendak ucapkan terima kasih. Malangnya setibanya disana kami dapati di hadapan perhentian bas tersebut, tiada rumah. Cuma paya.

"Kenapa ada hentian bas di sini sedangkan tiada apa disekelilingnya." tanya Pak Mus, ayah si Joe.

Entah.

Public Payphone

Sumber



SupernaturalSeason13

Sept 7, 2017 09:15pm

Supernatural Season 13

Supernatural season 13

A nephilim. An abomination. The literal spawn of Satan. Supernatural's Jack has racked up a host of sobriquets over the course of his short life, and it will be up to the Winchesters to ensure Lucifer's son remains a monster in name only.

The thirteenth season of Supernatural, an American fantasy horror television series created by Eric Kripke, will premiere on October 12, 2017, on The CW. The season will consist of 23 episodes and air on Thursdays at 8:00 pm (ET).

#thewinchestersareback



KL2017

Sept 7, 2017 08:45pm

29th SEA Games Kuala Lumpur 2017

KL2017

Malaysia sah menamatkan saingan di Sukan SEA ke-29 dengan 145 emas, 92 perak dan 86 gangsa bagi muncul juara keseluruhan. Ketua Pengarah Majlis Sukan Negara (MSN), Datuk Ahmad Shapawi pada sidang prestasi kontinjen Malaysia berkata, ia pencapaian terbaik negara dalam sejarah penyertaan di temasya dwitahunan itu. Atlet negara seramai 844 atlet menyertai menyertai 398 dari 404 acara membabitkan 38 jenis sukan.

Sebanyak 18 rekod Sukan SEA berjaya dipecahkan atlet negara menerusi memanah (lima), olahraga (empat), menembak (enam) dan renang (tiga) selain lapan rekod kebangsaan menerusi olahraga (enam) dan renang (satu).

Selamat tinggal KL2017 , berjumpa lagi di Filipina pada 2019 !

#bangkitbersama



The Walking Dead Season 8

Sept 7, 2017 08:00pm

The Walking Dead Season 8

The Walking Dead Season 8 poster

THE WALKING DEAD season 8 begins in just a few weeks, with Rick and Negan braced for All Out War.

When will The Walking Dead season 8 start?

The hit zombie thriller returns in the US on October 22 on AMC, and a day later in the UK on Fox.

The season eight premiere also serves as the show's centenary episode.

Showrunner Scott Gimple has said that it is "less about that we reached 100 episodes, it's more about setting up the next 100.

The cast and crew appeared in a video thanking fans for helping them to achieve the milestone.

Andrew Lincoln, who plays Rick, teased: "Stay tuned, because 100's gonna be big."

What will happen in The Walking Dead season 8?

Showrunner Scott Gimple has teased an "intense" run of new episodes that will adapt the comic books' famous All Out War storyline.

He told Talking Dead's Chris Hardwick: "I say, 'It's gonna be bigger, it's gonna be more intense.' I always mean that, but this year it's the same thing. More intense.

"The first four episodes will melt people's minds and break their televisions."

The season seven finale saw Alexandria, the Kingdom and the Hilltop declare war on Negan and the Saviours, with the new run set to follow Rick and the survivors as they head in to battle.

Chandler Riggs (Carl) has said that there will be "lots of fighting, lots of cool stuff".

The "cool" new stuff could come in the form of terrifying new walkers, a new casting call has revealed.

Producers are looking for contortionists to play the undead, who "must be able to bend their arms and shoulders in various unique angles".

One character who will be missing is Sasha, who sacrificed herself in the season seven finale by taking a poison pill, faced with becoming one of Negan's pawns.

After her suicide, Sasha became a walker and attacked Negan, buying Rick and the survivors some much-needed time.

Sonequa Martin-Green, who plays Sasha, said that the character's death "just felt so right and complete".

he actress told Talking Dead: "It was quite poetic when I found out how it was going to happen. It was the perfect culmination of her life.

"I felt like all of my roads had led to that moment of getting to that place of complete selflessness. It felt perfect."

Michael Cudlitz made a surprise return in the extended episode as Abraham Ford after his brutal death at the hands of Negan and his bat, Lucille.

Abraham appeared in flashback scenes set just before the infamous season six cliffhanger.

What will happen to Negan in The Walking Dead season 8?

Jeffrey Dean Morgan has confirmed that he will return as Negan.

While he remained tight-lipped about his fate, comic book fans will already know that things don't end well for the bat-wielding killer.

At the end of All Out War, Rick slashes Negan's throat and tells the remaining Saviours that they can either continue to fight or leave.

Negan survives and is chained up as a prisoner, but later becomes an ally and helps Rick to battle a new threat named The Whisperers - a group of survivors who dress in the skin of zombies and target the living to protect the undead.

Their leader kills several major characters and impales their heads on a line of pikes.

In October 2016, AMC's The Walking Dead Instagram account shared an image of a decapitated head on a pike, although The Whisperers have not yet been seen on the show.

The Walking Dead returns in the US on October 22 on AMC



Galaxy Note 8

Sept 5, 2017 05:00pm

Pra-tempahan Samsung Galaxy Note 8

galaxy note 8

Samsung hari ini telah memulakan pra-tempahan untuk telefon pintar Galaxy Note 8 mereka, membolehkan para peminat siri Note untuk mendapatkan telefon terkini dengan rekaan skrin menyeluruh, serta sokongan dwi-kamera – selain sokongan S-Pen.

Seperti ramai sedia maklum, Galaxy Note 8 berharga RM3999 di Malaysia. Walaubagaimanapun, untuk pra-tempahan, Samsung memberikan rebat sebanyak RM321, sekaligus menjadikan harga untuk pra-tempahan adalah RM3678.

Ketika pra-tempahan, pengguna akan perlu membayar RM300, dan bakinya berjumlah RM3378 perlu dibayar ketika mengambil peranti berkenaan. Samsung mengatakan peranti berkenaan akan boleh didapati bermula 18 September sehingga 24 September kelak. Sekiranya anda berhasrat untuk mendapatkan telefon Galaxy Note 8, mungkin ini adalah masanya kerana anda masih boleh mendapatkan rebat tunai dan beberapa ganjaran tambahan melaluinya. Selain Samsung, rakan kerjasama seperti syarikat telekomunikasi dan lain-lain turut menawarkan pakej mereka tersendiri untuk Galaxy Note 8 ini.

Petrol

Sept 7, 2017 09:45pm

Harga Petrol dan Diesel

Harga petrol

Harga baru runcit minyak ini berkuatkuasa bermula malam ini 7 September - 13 September 2017.



MyFreeview

Sept 7, 2017 06:30pm

Siaran Digital myfreeview

myfreevuewvtv

Era siaran televisyen secara analog telah berakhir. DTT atau Digital Terrestrial TV merupakan sokongan siaran televisyen baru yang telah mula diadaptasi di Malaysia. Berbanding siaran sedia ada, siaran DTT membawakan pelbagai kelebihan menarik. Salah satunya adalah sokongan siaran HD, berbanding hanya siaran SD sahaja pada masa ini. Ini membolehkan kualiti siaran yang lebih baik dinikmati para pengguna Malaysia. Disamping itu, pengguna turut akan diberikan peluang untuk memperlihatkan intisari rancangan terus pada kaca televisyen, membolehkan anda melihat apakah siaran yang akan datang pada sesuatu saluran berkenaan.

Saluran siaran myfreeview

Pada masa yang sama juga, siaran DTT membolehkan pengguna memilih jenis sari kata yang ingin dipaparkan berdasarkan bahasa, selain siaran berkenaan juga bakal membolehkan pengguna menikmati lebih banyak saluran berbanding penggunaan analog sebelum ini. Kualti gambar pada format HD tanpa gangguan suaran walaupun dalam cuaca hujan, tidak seperti penyedia siaran berbayar yang sediada.

Siaran digital bukan lagi dalam fasa UJIAN